Kjøre- og trafikkregler for leiebil i Italia

Kjøre- og trafikkregler for leiebil i Italia

Italia med sine mange vingårder, sin varme og behagelige kystlinje mot Middelhavet og ikke minst med sine mange godt bevarte minner fra romertiden og fra renessansen, er en av verdens aller mest populære turistdestinasjoner.

På samme måte som Norge så er Italia et langstrakt land, med forholdsvis store avstander fra byene i nord til hovedstaden sentralt i landet. Følgelig er leiebil populært når man skal oppleve Italia, men hvilke kjøre- og trafikkregler er gjeldende i Italia, og hva bør du tenke på når du kjører med leiebil i Italia?

Regler for kjøring med leiebil i Italia

For å kunne leie bil i Italia, så er du nødt til å være minst 21 år gammel. Av dokumenter kreves det at du fremviser både pass og førerkort når du skal leie bilen. I mange tilfeller kreves det også forsikringsbevis dersom du ikke ønsker å tegne forsikring samtidig, og dette kan også være et krav hvis du blir stoppet av politiet.

Enkelte selskaper krever også et tillegg i prisen dersom du er yngre enn 25 år, eller at bilen skal ha sjåfører som er yngre enn den nevnte alderen. Utover dette er det ganske rett frem å leie bil i Italia.

Grunnleggende kjøre- og trafikkregler i Italia

Italienske kjøreforhold vil minne ganske mye om de norske, med mye flatmark der moderne motorveier enkelt tar deg fra by til by, men landet har også mange landeveier av vekslende kvalitet. Uansett så er fartsgrensene en del høyere i Italia enn i Norge, med 130 km/h som gjeldende fartsgrense på motorvei, og 110 km/h på landevei.

På motorvei der det er flere filer skal man også ligge i høyrefilen under normale kjøreforhold, ettersom både midtfilen og venstrefilen skal brukes til forbikjøringer, noe som kanskje vil oppleves som uvant for en del nordmenn.

Utover dette er det lite som skiller kjøre- og trafikkreglene fra norske forhold. Flere steder i landet er det installert fotobokser, og det er påbudt med bruk av setebelte for både sjåfør og passasjerer. Når det kommer til kjøring med alkohol i blodet, så er promillegrensen 0,5 i Italia.

Det betyr at det i teorien er mulig å kjøre bil etter å ha tatt seg et glass vin, men når man har leiebil frarådes det på det sterkeste å kjøre bil i påvirket tilstand. Det er heller ikke lov å bruke mobiltelefon mens man kjører.

Parkering i Italia

Parkering i de fleste storbyer i Italia gjøres enten i parkeringshus eller i såkalte blå soner («Zona Blue»), der man kan parkere gratis for en begrenset periode. Et parkeringsoblat som kan hentes på turistinformasjonen, i banken eller på postkontorer er dog nødvendig.

Utover dette så kan man ikke parkere på gule soner (reservert for handicap) mens hvite linjer markerer at parkering er gratis. I sentrum av store byer som Roma og Milano kan det være vanskelig å finne gatelangs parkering, og vi anbefaler alltid at man leser den lokale skiltingen som kan avgjøre om parkering er tillatt på ulike tidspunkter av døgnet.

Back to top